info@maraforlag.com

Till startsidan

 

Magdalena Petersson McIntyre
Bara den inte blir rosa:

Genus design och konsumtion i ett svenskt industriprojekt

2010

 

Kan man göra produkter och innovationer med ett annorlunda genusperspektiv? I så fall hur och finns det några problem med det? I den här boken diskuteras olika designföremål som på ett eller annat sätt gör något ovanligt med genus. Objekt som inte spelar på könsstereotyper inom design, mode och reklam utan på ett eller annat sätt "bråkar med genus" eller försöker ställa könskonventioner på ända. Produkter som ger progressiv kritik men samtidigt är säljbara. Huvuddelen av boken bygger på en fallstudie av det största svenska industriprojekt någonsin där ett kritiskt perspektiv på kön ingått som något kommersiellt gångbart. "YCC" var bilen som turnerade jorden runt och blev Volvos hittills mest uppmärksammade konceptbil. Boken förmedlar processen kring bilens formgivning och innehåll och återberättar projektgruppens kamp mot att fastna i förutbestämda fack. Bilen blev en genusprovokatör som förde dolda normer om manligt, kvinnligt och bilar upp till ytan, men insatserna för de inblandade var många gånger höga. YCC var en process där genuskonventioner både utmanades och upprepades på många motstridiga och komplexa sätt.


Magdalena Petersson McIntyre är docent i etnologi och verksam som forskare vid Centrum för konsumtionsvetenskap (CFK), Göteborgs universitet.

Antal sidor: 180 sidor, illustrerad.

Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-974674-5-2

 

143 sek hos AdLibris:

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9197467456

 

173 sek hos Bokus:

http://www.bokus.com/b/9789197467452.html?pt=search_result&search_term=bara%20den%20inte%20blir%20rosa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

   

 

 

 

Författarkooperativet MARA ekonomisk förening

Föreningens syfte är att ge ut och sprida litteratur med kultur- och samhällsperspektiv producerad av föreningens medlemmar.

 

info@maraforlag.com