info@maraforlag.com

 

 

 

 

 

Helena Hagelin

Kvinnorvärldar och barnamord

Makt, ansvar och gemenskap i rättsprotoll ca 1700-1840

2010

 

 

Sommaren 1779 blev Ingegerd gravid med en gift man. Hon förstod snart att det var ett levande barn hon bar, ett barn som hon bestämde sig för att förtiga. Inte bara skammen över graviditeten utan också rädslan för vad ett utomäktenskapligt moderskap skulle kunna innebära fick henne att tiga. Graviditeten blev svår och ensam. Ingegerd dolde sitt tillstånd så gott hon kunde samtidigt som kvinnorna i hennes närhet ansträngde sig för att avslöja hennes hemlighet. När barnet slutligen föddes skedde förlossningen i enslighet och direkt efter framfödandet slängde Ingegerd barnet på elden. Men trots att beviset var borta blev den vardag som Ingeborg nu förväntat sig inte av. Frågorna tystnade inte och till slut gav hon vika för deras intensitet. Efter många månaders vånda och benhårt förnekande släppte slutligen Ingeborg taget och erkände sig skyldig till barnamord.

 

Varför teg Ingeborg? Varför ansträngde sig de omgivande kvinnorna så hårt för att avslöja henne? Kvinnovärldar och barnamord försöker besvara dessa frågor och undersöker samtidigt kvinnovärldarnas roll och den makt de förfogade över i lokalsamhället.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

   

 

  

 

 

 

 

Författarkooperativet MARA ekonomisk förening

Föreningens syfte är att ge ut och sprida litteratur med kultur- och samhällsperspektiv producerad av föreningens medlemmar.

 

info@maraforlag.com